Codlea | Comuna: Municipiul Codlea | Judeţ: Braşov | Punct: Peştera din Măgura Codlei | Anul: 2022


Descriere:

Titlu raportului:
Raport de cercetare arheologică de la Peştera din Măgura Codlei, jud. Brașov, Punct: Peştera din Măgura Codlei
Raport ID:
7267
Anul cercetarii:
Perioade:
Preistorie;
Epoci:
Epoca bronzului;
Tipuri de sit:
Locuire în peşteră; Locuire sezonieră;
Cod RAN:
| 40250.13 |
Județ:
Brașov
Unitate administrativă:
Municipiul Codlea
Localitate:
Codlea
Punct:
Peștera Din Măgura Codlei
Localizare:
Autorizare :
Autorizaţie pentru cercetare arheologică de suprafaţă; periegheza

Instituții și
Persoane implicate:
Nume Prenume Rol Instituție
Cosac Marian responsabil Universitatea "Valahia", Târgovişte
Raport:
Peștera este situată în Măgura Codlei – Codlea, jud. Brașov, pe traseul turistic marcat către Vârful Măgura Codlei, cu altitudine de 1.294 m. Nu este prezentă în Lista Monumentelor Istorice din județul Brașov, nu deținem date și informații privind colectarea unor materiale arheologice și nu este înscrisă în Catalogul sistematic al peșterilor din România (Guran, 1981). Măgura Codlei figurează în LMI Brașov ca sit arheologic, sub denumirea de „Situl arheologic de la Codlea”, cu menţionarea a două puncte:  „Fortificaţia medievală” (plasată pe primul mamelon, la V de măgură, spre satul Holbav, sec. X - XIII, Epoca medievală) şi „Aşezare dacică fortificată” (pe primul mamelon, la V de măgură, spre satul Holbav, sec. I a.Chr. - I p.Chr.). Aşa cum precizam, din datele accesibile nu rezultă că pachetul sedimentar al peşterii a fost cercetat pană în acest moment, dar plasarea sa în proximitatea unui spaţiu depresionar şi cu resurse litice abundente, accesibile comunităţilor de vânători culegători paleolitici, ne-a făcut  să credem că poate prezinta un potențial arheologic ridicat pentru această perioadă. Evident, pachetul sedimentar putea arhiva în aceeaşi măsură şi date arheologice din alte perioade, de la Epoca bronzului şi pană în Evul mediu. Peștera are o deschidere a portalului de aproximativ 22 m. și o profunzime de aproximativ 14 m. (fig. 1). În zona portalului pachetul sedimentar este oarecum orizontal, pentru ca în partea sa finală să devină puternic ascendent, fapt datorat unui aport sedimentar coluvial prin perforația planșeului. Obiectivul nostru pentru anul 2022 a fost de a deschide o secțiune de 2/2 în zona de portal, iar adâncimea atinsă a fost de 1,20 cm. de la nivelul de călcare (fig. 2, 3). Au fost identificate doar fragmente ceramice, atribuite de  dr. Karla Roșca, de la Muzeul ASTRA din Sibiu, sec. XVIII-XIX, respectiv sașilor. Fragmentele nu au fost asociate cu alte elemente, faună sau cărbune, și au fost recuperate la o diferență de 30 de cm., fapt ce sugerează o deplasare pos-depozițională amplă. ... Vezi mai mult Vezi mai puțin
Rezumat:

Peștera este situată în Măgura Codlei – Codlea, județul Brașov, pe traseul turistic marcat către Vârful Măgura Codlei, la o altitudine de 1.294 m. Obiectivul nostru pentru anul 2022 a fost deschiderea unei secțiuni 2/2 în zona portalului, iar adâncimea atinsă a fost de 1,20 cm față de suprafața topografică. Au fost identificate doar fragmente ceramice, atribuite de Dr. Karla Roșca, de la Muzeul ASTRA din Sibiu, din secolele XVIII-XIX. Fragmentele nu au fost asociate cu alte elemente, vestigii faunistice sau cărbune, fiind recuperate la 30 cm distanță una de cealaltă, sugerând o mișcare post-depozitională extinsă.

Abstract [EN]:
The cave is located in Măgura Codlei – Codlea, Brașov County, on the marked tourist route to Măgura Codlei Peak, with an altitude of 1,294 m. Our objective for the year 2022 was to open a 2/2 section in the portal area, and the depth reached was 1.20 cm. from the topographical surface. Only ceramic fragments were identified, attributed by Dr. Karla Roșca, from the ASTRA Museum in Sibiu, to the 18th - 19th century. The fragments were not associated with other elements, fauna or coal, and were recovered 30 cm apart, suggesting extensive post-depositional movement.