Nuşfalău | Judeţ: Sălaj | Punct: Tigoiullui Benedek | Anul: 2001
Fără Ilustrații

Instituții și
Persoane implicate:
Persoane implicate:
Nume | Prenume | Rol | Instituție |
---|---|---|---|
Băcueţ-Crişan | Dan | responsabil | Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău |
Raport:
Situl se află dispus pe malul stâng (prima terasă) al râului Barcău, în apropiere de trecerea peste calea ferată, la ieşirea din Nuşfalău spre localitatea Zăuan.
Aşezarea a fost identificată în 1979, în urma unor cercetări de suprafaţă, fiind urmate de un sondaj arheologic. Au fost sesizate urmele a patru locuinţe adâncite şi ale unei vetre de foc amenajată în aer liber. Materialul arheologic descoperit datează complexele în sec. IX p. Chr. Cercetările din anul 2001 au avut ca obiectiv stabilirea stratigrafiei sitului şi dezvelirea unor complexe arheologice în vederea realizării unei încadrări cronologice corecte.
Cercetările din anul 2001 au dus la descoperirea a două locuinţe (una de suprafaţă şi una adâncită) şi a unei construcţii anexe, toate complexele fiind databile în sec. IX.
În cadrul campaniei de cercetări desfăşurate în 2001 au fost trasate un număr de patru secţiuni notate S. 1, S. 2, S. 3 şi S. 4.
Din punct de vedere stratigrafic situaţia întâlnită în cele patru secţiuni este următoarea: humus, strat negru-maroniu, strat negru afânat ce conţine materiale arheologice (nivel de cultură sec. IX p. Chr.), strat negru lutos (steril d.p.d.v. arheologic), lut galben-maroniu (steril d.p.d.v. arheologic).
S. 1/2001-cu dimensiunile de 6 x 1 m. În această secţiune nu au fost surprinse complexe arheologice. Din nivelul de cultură au fost recoltate câteva fragmente ceramice.
S. 2/2001, cu dimensiunile de 10 x 2 m. Între S. 1 şi S. 2 a fost cruţat un martor cu lăţimea de 1 m. În S. 2, între m 7-10, la adâncimea de -0,56 m (gropi conturate în sterilul galben-maroniu), au fost sesizate trei gropi de stâlp. Probabil că aceştia susţineau o construcţie cu un alt rol decât cel de locuinţă (construcţie anexă). În zona gropilor de stâlp au fost descoperite mai multe fragmente ceramice medievale timpurii. S. 3/2001- cu dimensiunile de 10 x 2 m. A fost deschisă la distanţa de 24,6 m faţă de S. 2/2001. În această secţiune, între m 6,5 - 10, a fost surprinsă parţial o locuinţă de tip adâncit (notată L1), locuinţă ce a putut fi conturată datorită concentrării unei mari cantităţi de chirpici. Urmele acesteia au fost sesizate la adâncimea de -0,35 m, fundul ei fiind atins la -0,6 m. De asemenea, au fost surprinse pe fundul complexului şi urmele a trei stâlpi.
În vederea investigării întregii locuinţe L1 a fost deschisă secţiunea S. 4/2001 perpendicular pe S. 3/2001, între cele două fiind cruţat un martor de 0,4 m.
S. 4/2001-cu dimensiunile de 10 x 2 m. În S. 4 locuinţa L1 a fost surprinsă între m 0-4 la adâncimea de -0,35 m, fiind conturată datorită prezenţei unei mari mase de chirpici. Locuinţa este de formă patrulateră, adâncită în pământ, fundul acesteia fiind atins la -0,95 m faţă de nivelul actual de călcare.
Instalaţia de foc a locuinţei este complexă, în L1 fiind prezente trei cuptoare, unul săpat în perete, unul scobit în bloc de lut cruţat iar al treilea era de tip "pietrar". În prima fază a funcţionat doar cuptorul de tip "pietrar". După ce acesta a fost desfiinţat în vechime, au fost construite celelalte două cuptoare care au funcţionat concomitent.
Tot în S. 4/2001, între m 6-10 a mai fost surprinsă o locuinţă notată L 2. Complexul a fost sesizat la adâncimea de -0,4 m, prezentându-se sub forma unei mari aglomerări de pietre, oase, ceramică şi chirpici. L 2 este o locuinţă de suprafaţă cu formă neregulată. Fundul complexului a fost atins la -0,48 m adâncime faţă de nivelul actual de călcare.
Materialul arheologic recoltat este constituit din ceramică, majoritatea vaselor fiind lucrate la roata rapidă alături de care sunt prezente şi câteva fragmente ceramice provenite de la vase lucrate cu roata înceată sau cu mâna. Pe baza materialului arheologic descoperit, complexele cercetate la Nuşfalău "Ţigoiul lui Benedek" pot fi datate în sec. IX. p. Chr.
Materialul arheologic recoltat în campania de cercetări desfăşurată în anul 2001 se află păstrat în depozitele Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. ... Vezi mai mult Vezi mai puțin
Bibliografie: