Săveni | Comuna: Săveni | Judeţ: Ialomița | Punct: La Movile | Anul: 2023


Descriere:

Titlu raportului:
Raport de cercetare arheologică de la Săveni, com. Săveni, jud. Ialomița, Punct: La Movile. Studiul preliminar al faunei de la Săveni (cultura Cernavodă I)
Raport ID:
7136
Anul cercetarii:
Perioade:
Preistorie;
Epoci:
Eneolitic târziu;
Tipuri de sit:
Aşezare deschisă;
Cod RAN:
| 94385.01 |
Județ:
Ialomița
Unitate administrativă:
Săveni
Localitate:
Săveni
Punct:
La Movile
Sector:
Studiul Preliminar Al Faunei De La Săveni (Cultura Cernavodă I)
Localizare:
Autorizare :
Autorizația pentru cercetare arheologică sistematică

Instituții și
Persoane implicate:
Nume Prenume Rol Instituție
Bălăşescu Adrian participant Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Radu Valentin participant Muzeul Naţional de Istorie a României
Raport:
Studiul preliminar al faunei de la Săveni (cultura Cernavodă I). În campania de cercetări arheologice de la Săveni – La Movile (cultura Cernavodă I) din anul 2023 s-au recoltat circa 850 de resturi faunistice care provin de la diferite clase de animale - moluște (scoici și melci), pești, reptile, păsări și mamifere. Fragmentele de mamifere sunt cele mai numeroase (cu peste 95%) și de aceea în acest stadiu al cercetării ne vom referi numai la acestea. Resturile de animale domestice (vită, oaie, capră, porc și câine) predomină cu peste 92%, iar dintre acestea cornutele mari sunt cele mai numeroase (peste 55%), acestea fiind urmate la mare distanță de către ovicaprine, porc și câine. Vânătoarea ilustrată printr-un număr relativ mare de taxoni (cerb, căprior, bour, cal, mistreț, urs, vulpe și iepure de câmp) joacă un rol secundar în cadrul paleoeconomiei animaliere, ea având un rol de suplimentare a alimentației carnate, mai ales că se vânau specii de tale mare și foarte mare (cerb, bour și cal).
Rezumat:

În timpul campaniei arheologice din 2023, cercetarea unor complexe de locuire a fost finalizată - SL 6, C 41, patru complexe arheologice atribuite Eneoliticului și epocilor ulterioare au fost înregistrate și investigate parțial sau integral. De asemenea, a fost deschisă secțiunea SII pentru a stabili evoluția locuirii în partea de nord a așezării Cernavoda I și a necropolelor din alte epoci. Inventarul arheologic aflat în studiu constă în fragmente ceramice, unelte din silex, piatră, os și coarne, obiecte din lut și oase.

Abstract [EN]:
During the 2023 archaeological campaign, the research of some inhabiting complexes was completed - SL 6, C 41, four archaeological complexes attributed to the Eneolithic and subsequent eras were registered and partially or fully investigated. Also, the SII section was opened in order to establish the evolution of habitation in the northern part of the Cernavoda I settlement and the necropolises from other eras. The archaeological inventory under study consists of ceramic fragments, flint, stone, bone and antler tools, clay objects and bones.